Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική

 

Κατερίνα Κουτσαφτίκη, MBPsS

T. S. Eliot

Δεν θα σταματήσουμε να εξερευνούμε. Και το τέλος της εξερεύνησής μας θα είναι όταν θα φτάσουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε και θα ανακαλύψουμε το μέρος για πρώτη φορά.
 
koutsaftiki, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική

Υπηρεσίες

Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η Ατομική Θεραπεία είναι μία εμπειρία αυτογνωσίας, αναγνώρισης μοτίβων συμπεριφορών και αλλαγής, η οποία ξεκινά με αίτημα του θεραπευόμενου και εξελίσσεται δυναμικά μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της σχέσης εμπιστοσύνης που χτίζεται με τον θεραπευτή.

Οικογενειακή Θεραπεία

Η Οικογενειακή Θεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, εστιάζοντας στους τρόπους λειτουργίας της ως προς τα συμπτώματα ενός ή και περισσότερων μελών της, αναγνωρίζοντας τους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης τους και εξετάζοντας το σύστημα στην ολότητα του.

Εργασιακή Ψυχολογία

Η Εργασιακή Ψυχολογία εφαρμόζει τις αρχές και μεθόδους της ψυχολογίας στον χώρο της εργασίας και των εργαζομένων, με στόχο την εργασιακή ικανοποίηση τους, ενισχύοντας έτσι τους όρους απόδοσης τους και κατ' επέκταση την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα του οργανισμού.

Θεραπεία Ζεύγους

Η Συμβουλευτική και η Θεραπεία Ζεύγους αποτελούν χώρο στήριξης των ανθρώπων που συνδέονται συναισθηματικά σε μια ενήλικη, ρομαντική σχέση, και περνούν περιόδους κρίσης, ή έχουν δυσκολίες επικοινωνίας, με σκοπό την από κοινού εξεύρεση λύσεων αρμονικής συνύπαρξης.

Διαχείριση Άγχους

Οι συνεδρίες για την Διαχείριση Άγχους έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του άγχους στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή του ατόμου, εξερευνώντας τους παγιωμένους τρόπους λειτουργίας του, εξετάζοντας ποιοι από αυτούς είναι αποτελεσματικοί στο σήμερα, και αλλάζοντάς τους ή εμπλουτίζοντάς τους.

Συμβουλευτική Γονέων

Η Συμβουλευτική Γονέων υποστηρίζει τους γονείς στην προσπάθεια τους, να αντιμετωπίσουν προσωπικές δυσκολίες, αγωνίες και απορίες σε σχέση με το παιδί τους, να κατανοήσουν τις ανάγκες του και να του προσφέρουν ενθάρρυνση, ώστε να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές για αυτό.

Ατομική Συμβουλευτική

Η Ατομική Συμβουλευτική είναι η βραχυπρόθεσμη διαδικασία επιστημονικής υποστήριξης σε συγκεκριμένα προβλήματα της καθημερινότητας, που απασχολούν το άτομο, με στόχο να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν ενδεδειγμένες λύσεις ή προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων.

Online Ψυχοθεραπεία

H Online Ψυχοθεραπεία ή Συμβουλευτική προσφέρεται μέσω Skype, Zoom, Viber ή WhatsApp, με βίντεο-κλήση, σε πραγματικό χρόνο και δεν διαφέρει σε σχέση με την Συμβουλευτική ή την Ψυχοθεραπεία πέρα από το ότι οι θεραπευτής – θεραπευόμενος βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους.

Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική

Συχνές ερωτήσεις

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία παροχής θεραπευτικής βοήθειας, μέσω εξειδικευμένων τεχνικών συνομιλίας και δημιουργίας ασφαλούς θεραπευτικής σχέσης με τον ειδικό, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως είναι η συναισθηματική πίεση και ο πόνος, το άγχος, οι φοβίες, η συνθήκη μιας σημαντικής απώλειας, ή τα προβλήματα σε μια συντροφική σχέση, στο οικογενειακό και στο εργασιακό πλαίσιο. Επίσης βοηθάει  στην εκπλήρωση πρωταρχικών αιτημάτων σε σχέση με την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοβελτίωση.

Η ψυχοθεραπεία προσφέρει μία ασφαλή συνθήκη και πλαίσιο προκειμένου να μοιραστεί ο θεραπευόμενος άκριτα και ελεύθερα τις σκέψεις του, να κατανοήσει καλύτερα την σύνδεση σκέψεων και συναισθημάτων του, να συμφιλιωθεί με πτυχές του εαυτού που συχνά αποφεύγει να αντιμετωπίσει, να επιβραβευτεί για τις κατακτήσεις του, να βοηθηθεί στο να οριοθετήσει τις σχέσεις γύρω του και να τροποιήσει μοτίβα σκέψης και συμπεριφορών, να εισπράξει φροντίδα μέσω της θεραπευτικής σχέσης που θα αναπτυχθεί με τον ειδικό.  

Στην πρώτη συνεδρία αφιερώνεται χρόνος προκειμένου να γνωρίσει ο θεραπευτής τον θεραπεύομενο και να μάθει τους λόγους για τους οποίους σκέφτεται να ξεκινήσει συνεδρίες. Επίσης, ο θεραπευόμενος μπορεί να ρωτήσει και να μάθει ότι χρειάζεται για την θεραπευτική διαδικασία, καθώς και να μοιραστεί τις όποιες ανησυχίες μπορεί να προκύψουν, προκειμένου να νιώσει πιο ασφαλής. 

Οι ατομικές συνεδρίες έχουν διάρκεια 50′, οι συνεδρίες ζεύγους και οικογένειας 90′. Η συχνότητα των συνεδριών είναι συνήθως μία φορά την εβδομάδα.

Η Συμβουλευτική διαδικασία έχει συγκεκριμένη διάρκεια και έχει να κάνει με την επίλυση πιο συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων ζητημάτων προκειμένου να έχει το άτομο μια πιο λειτουργική και ικανοποιητική καθημερινότητα.

Η Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που στοχεύει πέρα από την επίλυση των προβλημάτων που είναι στην επιφάνεια, στην βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και στην επεξεργασία πιο σύνθετων εσωτερικών συγκρούσεων και ζητημάτων, καθώς στην τροποποίηση μοτίβων συμπεριφορών. Έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την Συμβουλευτική που εξαρτάται κυρίως από τον θεραπευτικό στόχο.

Η απόφαση για την έναρξη ψυχοθεραπείας είναι ένα ζήτημα που αφορά το ίδιο το άτομο, καθώς θα πρέπει να επιθυμεί κάτι τέτοιο προκειμένου να μπορέσει να ενεργοποιηθεί και εμπλακεί στην διαδικασία. Μπορείτε, όμως, να αναλύσετε τις σκέψεις σας για το θέμα με τρόπο που να δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για το πώς νιώθει, να  μοιραστείτε τις ανησυχίες και τους φόβους σου με ήρεμο τρόπο και πάνω από όλα να ακούσετε προσεκτικά τις δικές του σκέψεις χωρίς κριτική.

Σύμφωνα με την Συστημική προσέγγιση γεννιόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα σε συστήματα, ομάδες ισχυρής επιρροής. Και καθώς σε κάθε σύστημα κάθε μέλος συνδέεται με όλα τα άλλα μέλη με ένα πλέγμα σχέσεων, η Συστημική προσέγγιση εστιάζει στην σημασία των σχέσεων ως σημαντικό παράγοντα για την προσωπική εξέλιξη και ψυχική ευημερία του θεραπευόμενου.

Ως εκ τούτου, και η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται με τον θεραπευτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και μέσα από την φροντίδα, την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που θα λάβει ο θεραπευόμενος μπορεί βιώσει καθοριστικές επανορθωτικές εμπειρίες, που θα τον βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσει μοτίβα συμπεριφορών, σκέψεων και κατ’ επέκταση σχέσεων στα πλαίσια τα οποία κινείται.

Σε αυτή τη διαδικασία η σημασία του οικογενειακού πλαισίου και των παιδικών εμπειριών και βιωμάτων αποτελούν σημεία διερεύνησης.  Επιπλέον, στην Συστημική θεραπεία γίνεται επεξεργασία των σκέψεων αλλά και των συναισθημάτων γύρω από τα σημαντικά γεγονότα ζωής του θεραπευόμενου με στόχο να αναγνωριστούν, να έρθουν σε αρμονία μεταξύ τους, έτσι ώστε να αναπτύξει μία πιο λειτουργική προσέγγιση των πραγμάτων.

Blog

Eπιλέξτε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν.

Ψυοχοθεραπεία & Συμβουλευτική

Εξαρτητικότητα και φόβος εγκατάλειψης

Oι πρώιμες αλληλεπιδράσεις μας με τους φροντιστές της παιδικής μας ηλικίας θέτουν τα θεμέλια για τα τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους. Ο ανασφαλής αμφιθυμικός τύπος δεσμού, ένας από τους κύριους τύπου δεσμού που προσδιορίζονται από τη θεωρία του Συναισθηματικού Δεσμού, εκδηλώνεται μέσα από μία αυξημένη ευαισθησία

Περισσότερα »
Αφηγηματική ψυχοθεραπεία

Πες μου μία ιστορία…

Η αφηγηματική οπτική αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο στη θεραπευτική διαδικασία, καθώς οι προσωπικές μας ιστορίες και ο τρόπος που τις αφηγούμαστε καθρεφτίζει τον τρόπο που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Ένα από τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης οπτικής είναι οι τεχνικές της εξωτερίκευσης

Περισσότερα »
Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική

Φόβοι και Φοβίες

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, μια ανθρώπινη αντίδραση που εξυπηρετεί ένα προστατευτικό σκοπό. Είναι χρήσιμο το να βιώνει κάποιος φόβο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι φόβοι ίδιοι και ορισμένοι μπορεί να κλιμακωθούν σε εξουθενωτικό, για το άτομο που τους βιώνει, βαθμό, και ορίζονται σε αυτές

Περισσότερα »